25 Nov 2017
sobota, 25 novembra, 2017

Izvajanje monitoringa plazovitega terena na Grahovem ob Bači – geodetske meritve

sobota, 25 novembra, 2017

Gradbeno podjetje SGP Zidgrad iz Idrije je v letošnjem letu pričelo s sanacijo dotrajanega odseka ceste skozi naselje Grahovo ob Bači. Investitor je ministrstvo za infrastrukturo, direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. V času gradnje je  na območju obdelave prišlo do počasnega drsenja terena, ki ga je treba utrditi. V prvi fazi sanacije predvideva izvedbo pilotne stene z 42 piloti premera 1 meter ob vznožju nestabilnega terena. Naknadno se je stroka odločila še za izvedbo dodatne pilotne stene neposredno pod poškodovanim cestiščem. Na DRSI bodo tudi po izvedbi sanacije še naprej spremljali pomike v vplivnem območju gradbišča, Občina Tolmin pa želi območje opazovanja objektov razširiti še na potencialno ogrožene objekte v naselju. V ta namen se je izdelal program monitoringa, ki se bo izvajal na več geodetskih točkah. Na območju obdelave so se postavile fiksne poligonske točke, več opazovalnih točk in kontrolnih tarč na objektih. Naše  podjetje do nadaljnega  opravlja ustrezne geodetske meritve in podatke posreduje strokovnim službam.

Obdobje monitoringa, ki ga priporoča stroka, traja dve leti. Ker gre v primeru Grahovega ob Bači za obsežno območje drsečega terena, bodo pristojni ukrepe za trajne rešitve usklajevali na Sektorju za trajne sanacije na Ministrstvu za okolje in prostor.

Kontaktirajte nas, veseli bomo vašega telefonskega klica, elektronske pošte, oddanega povpraševanja preko naše spletne strani in prepričani smo, da vam lahko ponudimo hitro in profesionalno geodetsko storitev. Poslujemo na območju celotne Republike Slovenije s povdarkom na širšem področju severne in južne Primorske, notranjski in osrednji Sloveniji.


O avtorju


Direktor GEOKONFIN Geodetske storitve Tolmin, Nova Gorica, Cerkno Odgovorna oseba podjetja