04 Avg 2014
ponedeljek, 4 avgusta, 2014

Megalitski krogi nad planino Razor, geodetske meritve

ponedeljek, 4 avgusta, 2014

Po naročilu Občine Tolmin smo opravili geodetski načrt obstoječega stanja megalitskega kroga nad planino Razor. Samostojni podjetnik g. Franc Šturm, Raziskave biopolja Franc Šturm s.p. iz Tolmina, ki se ukvarja z radiostezijo in je raziskovalec biopolja nas je popeljal do 1400 m nadmorske višine in pojasnil nastanek kroga. Isti pojav megalitskih kamnov se nahaja tudi v Krnskem pogorju. Na območju obeh megalitskih sistemov sta megalitska kroga narejena iz kamnov, na zunanji strani ima vsak krog še štiri kamne zauravnavanje sintropije. Poleg tega so vidni tudi kanali, ki so povezovali krog in sklede. Megalitski krog na planini Razor je zgrajen enako kakor tisti pod Krnom, le da njegova elipsa stoji pokonci. V smeri sever – jug meri 33 metrov, v smeri vzhod – zahod pa 19 metrov.
Megalitska kroga sta napravi zgrajeni po formativni tehnologiji, torej gre za ” stroja “, ki učinkujeta zgolj zaradi svoje oblike, izražene s simboli. Velika sreča je, da sta se objekta ohranila do danes, čeprav sta postavljena na nestabilnih tleh – ledeniški moreni. To je nestabilna zmes drobnega peska, pomešanega z večjimi granulati in velikimi kamni. Vse skupaj je na rahli strmini, zato teren drsi.
V tisočletjih, odkar sta bila oba megalitska sistema postavljena, se je ledeniška morena ves čas premikala, tako da se je prvotna zasnova krogov nekoliko deformirala. Z geodetskim posnetkom obstoječih kamnov megalitskega kroga v smeri sever – jug in vzhod – zahod, smo ugotovili dejanski smerni kot odstopanja od geografskega severa. Ker megalitski krog izvira iz daljne preteklosti se bo na podlagi naših podatkov ugotovila dejanska starost.

O avtorju


Direktor GEOKONFIN Geodetske storitve Tolmin, Nova Gorica, Cerkno Odgovorna oseba podjetja